GRENSLANDMANNENKOOR
SIEBENGEWALD
Het Grenslandmannenkoor is als vereniging opgericht op 25 oktober 1982, op initiatief van de heren Gerd Papen en Herman van Riswick en heeft ten doel om door het beoefenen van de zangkunst bij te dragen aan het cultureel-maatschappelijk leven in de gemeenschap, maar vooral: het zingen van een populair repertoire. De eerste statuten zijn opgenomen in een akte op 17 december 1982 gepasseerd ten overstaan van J.J. Schuld, destijds notaris te Gennep.
Het koor dat bij de oprichting 18 actieve leden telde, kende al spoedig een flinke groei: in maart 1983 was het ledental al gestegen naar 27. De leden kwamen/komen niet alleen uit Siebengewald, maar ook uit verschillende woonkernen uit de omtrek.
De eerste dirigent was de heer Jaap Kersten uit Siebengewald (vanaf de oprichting van het koor tot medio 1991); hij werd opgevolgd de heer Jos Wilmer uit Blitterwijck (tot 18 april 2002). Daarna nam de heer Paul Verheyen uit Goch het stokje over en dirigeerde het koor tot eind 2022. Met ingang van 2023 tot heden staat het koor onder leiding van de heer Marcel Engelen uit Venlo-Grubbenvorst.
Beschermheer van het koor is de heer Marcel Wahlen.
De repetities worden wekelijks gehouden op de woensdagavond in het MFC “de Klaproos” (Gaesdoncksestraat 2a, 5853 AX Siebengewald) van 20:15 uur tot 22:00 uur.
Het koor begon met eenvoudige twee-stemmige liedjes, maar al gauw koos de toenmalige dirigent Jaap Kersten voor vier-stemmige - profane - nummers. Naast het Grenslandmannenkoor kent Siebengewald immers ook een kerkelijk zangkoor. Het eerste (koffie-)concert werd gehouden op 11 september 1983 in het toenmalige repetitielokaal van Zaal Ingenbleek (later: Zaal Wahlen), aan de Nieuweweg bij de Kerk. Het koffieconcert - waarbij menig koor te gast is geweest - werd een jaarlijks terugkerend evenement. Op 8 juni 1986 werd in de Maaspoort te Venlo deelgenomen aan de “Limburgse Zangersdagen”. Diverse acties werden op touw gezet, zoals de verkoop van kerstbomen en fotokalenders en ook bij het vakantiepark “Het Heijderbos” in Heijen werden werkzaamheden uitgevoerd. Mede dank zij die acties konden in 1989 echte kostuums en een electische piano worden aangeschaft. Toen het koor in 1992 de kans kreeg om gast te zijn in Miloslaw, de “partner-gemeente” van de gemeente Bergen-L in Polen (een vierdaagse trip), moest er evenwel op korte termijn een Heilige Mis worden ingestudeerd. Er werd door dirigent Jos Wilmer gekozen voor de “Deutsche Messe” van Schubert, die dan ook bij het bezoek aan Polen in 1992 en 1994 in verschillende kerken ten gehore werd gebracht. De kerkelijke betrokkenheid werd uitgebreid met een Orthodoxe Heilige Mis, die inmidddels al op vele plaatsen, zowel in Nederland als in Duitsland, werd uitgevoerd, vaak tezamen met het Kolpingkoor uit het naburige Goch (Duitsland).
Grenslandmannenkoor 2007
Het grootste gedeelte van het repertoire betreft toch wel de wereldlijke muziek, in allerlei genres, van klassiek tot modern, en in diverse talen.
Bij gelegenheid van het 25-jarig jubileum in 2007 werd er een CD opgenomen, op 6 oktober van dat jaar een groot jubileumconcert gegeven in de concertzaal van het Collegium Augustinianum Gaesdonck (een internaat, gelegen in de onmiddellijke nabijheid van de grensovergang Siebengewald-Goch) en heeft het koor een meerdaags uitstapje gemaakt naar Koblenz, activiteiten waarop met veel genoegen wordt teruggezien.
Een van de hoogtepunten is ongetwijfeld het concert dat tezamen met het Kolpingkoor-Goch werd georganiseerd in de reeds genoemde concertzaal van de Gaesdonck op 25 november 2018.
Maar we nemen ook nog steeds deel aan een verscheidenheid aan optredens: niet alleen bij het brengen van muzikale hulde bij tal van gelegenheden, maar ook bij jubileumfeesten, benefietconcerten, het twee-jaarlijkse Gemeentelijke Korenconcert en bij concerten van bevriende koren/organisaties.
Net als het geval is geweest bij veel andere organisaties: de coronacrisis heeft ook ons koor geen goed gedaan. Gedurende een veel te lange periode kon er niet worden gerepeteerd, waren er geen optredens en konden onze jaarlijkse uitstapjes niet meer worden georganiseerd. En ofschoon het - in meerdere opzichten - moeilijk is om vandaag de dag een vereniging in stand te houden, wordt er alles aan gedaan om het lidmaatschap te stimuleren en het koor in stand te houden.
G.L.M. vanaf 2023 onder leiding van dirigent Marcel Engelen